In Nederland is veiligheid en mogelijke gevaarlijke situaties vermijden erg belangrijk. Hierdoor zijn verzekeringen ontstaan om je veiligheid en welzijn te verzekeren. Omdat er zoveel verzekeringen bij zijn gekomen, is het soms lastig om te weten welke je moet hebben en welke niet verplicht zijn. Ook is het handig om te weten welke verstandig zijn en in wat voor situaties. 

Zorgverzekering; basis is verplicht 

Eén van de belangrijkste verzekeringen is de zorgverzekering. Deze is uiteraard vanaf 18 jaar pas verplicht omdat je dan wettelijk volwassen bent. Door deze verzekering wordt al jouw nodige zorg betaald. Wel moet je hierbij je houden aan bepaalde eisen van jouw zorgverzekeraar en jouw soort zorgverzekering.  

WA-verzekering; bij aanwezigheid van een auto, brommer of ander voertuig 

Beschik jij over een gemotoriseerd voertuig? Dan zou je een WA- verzekering (wettelijke aansprakelijkheid verzekering) moeten afsluiten. Deze zal de schade die je oploopt bij ongelukken vergoeden. Ben je hiervoor niet verzekerd, maar rij je wel met een voertuig rond, dan loop je kans op een hoge boete. 

Woonhuisverzekering; bij aanwezigheid van eigen woning 

Een woonhuisverzekering is ook wel een combinatie van een inboedelverzekering die je spullen in huis verzekerd en een opstalverzekering bij bijvoorbeeld brand of storm. Veel hypotheekverstrekker verplichten deze verzekeringen bij de bewoners. Voor appartementen is het huis vaak al verzekerd door de vereniging van eigenaren. 

Handige verzekeringen 

  • Reisverzekeringen: wanneer je vaak reist naar het buitenland. 
  • Uitvaartverzekering: zo kan je familie en vrienden jouw uitvaart bekostigen. 
  • Overlijdensrisicoverzekering: Om er zeker van te zijn dat je jouw partner financieel goed kan achterlaten. 
  • Aansprakelijkheidsverzekeringen (voor particulieren): deze verzekering zal alle schade die je per ongeluk hebt veroorzaakt bij een ander vergoeden. 
  • Dierenverzekering: zo is uw viervoeter verzekerd voor ongelukken. 

Verzekeringen kiezen 

Het is een lastige opgave om de juiste verzekeraars uit te kiezen. Voor de zorgverzekering is het bijvoorbeeld erg handig om niet alleen de goedkoopste zorgverzekering uit te kiezen, maar ook één die in jouw situatie en bij jou als persoon past. Dit doe je door een bepaalde zorgverzekering te vergelijken met een ander om zo de meest geschikte eruit te kunnen halen.