Merk jij aan jezelf dat je de laatste tijd erg slapjes, moe en duizelig bent? Grote kans dat je lichaam een tekort aan ijzer heeft. Dit zijn namelijk een van de vele symptomen rondom ijzertekort. Een tekort aan ijzer is geen pretje en het kan veel invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Je weerstand is lager waardoor je sneller ziek wordt, maar het kan ook tot irritatie en verwarring leiden. Gelukkig zijn er een aantal zaken die jezelf kunt toepassen om ervoor te zorgen het ijzer niveau van je lichaam verbetert en je fitter gaat voelen zonder dat je naar een huisarts hoeft te gaan. Dus lees snel verder voor meer informatie. 

Eet voldoende ijzerrijke voedsel 

Een belangrijke factor die speelt bij ijzertekort is dat je altijd voldoende ijzerrijke voedsel eet. Ons lichaam heeft veel belangrijke voedingswaarden nodig om op een dag te functioneren. Eet je veel junkfood? Dan is de kans groot je veel soorten vitamines als ijzer (B12) niet naar binnen krijgt. Een handige tip die kunt toepassen is door dagelijks bij te houden wat je eet. Je komt er op deze manier achter hoe je voedingspatroon eruitziet en waar je makkelijk een aanpassing op kunt doen. Voorbeelden van ijzerrijke voeding zijn als volgt: 

  • Noten, peulvruchten en volkoren producten.
  • Groentes als spinazie, paksoi en bieten.
  • Vleessoorten als rund en lam. 

Slik eventueel voedingssupplementen 

IJzertekort komt vaker voor bij mensen die geen vlees eten of vrouwen die veel bloedverliezen tijdens hun menstruatie. Vaak is het dan verstandig om naast je voeding die je dagelijks eet je vitamines aan te vullen met supplementen. We kunnen ons voorstellen dat wanneer je vegetariër bent je niet zomaar weer een stukje vlees zal gaan eten. Kijk dus naast voedingssupplementen ook goed naar vleesvervangers waar de juiste voedingswaarden in zitten. 

Vermijd alcohol 

Tot slot is het verstandig om alcohol te vermijden wanneer je merkt dat je slap, misselijk en moe bent dankzij een tekort aan ijzer. Alcohol belemmerd namelijk de opname van stoffen als ijzer in je lichaam. 

Meer informatie nodig over dit onderwerp? Of merk je dat je ferritine te laag is of andere klachten hebt? Dan adviseren we je een professional te banderen.