Een hoogsensitief persoon of hsp is iemand die meer overprikkeld raakt door omgevingsfactoren. De zintuigen worden overbelast en voor een hooggevoelig persoon kan het hierdoor soms al eens te veel worden. Dit kan uiteraard gevolgen hebben voor je werk, je huishouden en je sociaal leven. Wij geven enkele handvaten mee die helpen om deze gevolgen te beperken.

Leer jezelf kennen en ontplooi je kwaliteiten

Ook als je hoogsensitief bent, is het belangrijk om jezelf te accepteren. Je kan jezelf pas accepteren door jezelf te leren kennen. Blijf vooral jezelf, maar leer je emoties en beperkingen kennen en hiermee om te gaan. Ontdek meteen ook je kwaliteiten en benut deze optimaal.

Beperk overprikkeling

Een hoogsensitief persoon kan overprikkeld raken door bijvoorbeeld geluid of een geur. Door jezelf te leren kennen, weet je wat jou overbelast. Vervolgens probeer je deze situaties zo veel mogelijk te vermijden. Hierdoor ben je minder kwetsbaar. Maak goede afspraken met jezelf en overschrijd jouw grenzen niet. Doe je dit toch, dan raak je opnieuw overbelast en dit met alle gevolgen van dien.

Kom tot rust

Een hoogsensitief iemand heeft extra behoefte aan ontspanning en ontlading. Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of een nieuwe sport te ontdekken. Ook mindfulness en andere oefeningen kunnen goed scoren. Geef het zeker eens een kans, want je zal niet de eerste zijn die na één yogasessie meteen overstag gaat. Is het je te veel? Sluit eventjes de ogen of neem tien minuten pauze en voor je het weet, kan je er weer tegenaan gaan.

Spreek erover met anderen

Drukke evenementen zijn allicht niets voor jou, maar dat wil nog niet zeggen dat je elk contact moet mijden. Integendeel, durf gerust spreken over je problemen met anderen. En als je behoefte hebt aan een vertrouwelijk gesprek of professionele ondersteuning zoekt, kan je altijd terecht bij een therapeut.