Naar de tandarts gaan en een afspraak maken bij een kaakchirurg zijn twee verschillende dingen. Het is belangrijk om het verschil tussen beide te kennen, zodat jij ook de zorg kunt krijgen die jij nodig hebt voor jouw tanden en tandvlees. Over het algemeen is een tandarts de eerste persoon bij wie jij moet zijn voor jouw mondgezondheid, terwijl een kaakchirurg een specialist is die specifieke procedures uitvoert. Heb jij last van jouw kaak en weet jij niet of jij lang de tandarts moet of een afspraak moet maken bij een kaakchirurg? Dan is deze tekst voor jou.

 

Langs bij de tandarts voor de halfjaarlijkse controle

Wanneer moet je naar een tandarts? Halfjaarlijkse controles bij de tandarts zijn belangrijk voor een goede mondgezondheid. Tandartsen kunnen reinigingen uitvoeren, mondgezondheid controleren en tandvleesaandoeningen opsporen en behandelen. Zij kunnen bovendien ook gaatjes vullen, kronen plaatsen en indien nodig aanbevelingen doen voor orthodontische behandelingen. Als jij problemen hebt met jouw tanden of tandvlees, zoals gevoeligheid, pijn of bloedingen, is het een goed idee om naar een tandarts te gaan. Zij kunnen jou ook helpen bij het handhaven van goede gewoonten op het gebied van mondhygiëne en jou advies geven over de verzorging van jouw tanden en tandvlees. Een tandarts kan jou dus helpen bij het gezond houden van jouw mond.

 

Naar de kaakchirurg voor ernstigere aandoeningen

Wanneer moet jij naar een kaakchirurg? Dat is iets wat jij jou op dit moment waarschijnlijk afvraagt. Als jij een ernstiger mondprobleem hebt, zoals een gebroken tand, een tandabces of een kaakprobleem, moet jij mogelijk een kaakchirurg raadplegen. Kaakchirurgen zijn specialisten die specifieke procedures uitvoeren, zoals het trekken van tanden, wortelkanalen en tandheelkundige implantaten. Zij voeren ook meer complexe procedures uit, zoals kaakchirurgie, reparatie van een gespleten lip en gehemelte en chirurgie voor gezichtstrauma’s. Als jouw tandarts jou aanraadt om naar een kaakchirurg te gaan, is het belangrijk om die aanbeveling op te volgen.

 

Eerst langs bij een tandarts, daarna naar de kaakchirurg

Een tandarts is dus een zorgverlener waar mensen in eerste instantie naartoe gaan voor problemen met de mondgezondheid. Er wordt aanbevolen om zo’n twee keer per jaar langs te gaan bij de tandarts. Door deze regelmatig te bezoeken voor controles en reinigingen kun jij jouw mondgezondheid op orde houden en zijn grotere ingrepen minder snel van toepassing. Kaakchirurgen daarentegen zijn specialisten die specifieke procedures uitvoeren en meer ernstige mond gezondheidsproblemen kunnen behandelen. Als jij jouw zorgen maakt over jouw tanden of kaak, of als jouw tandarts jou aanraadt om naar een kaakchirurg te gaan, is het belangrijk om dit advies op te volgen om ervoor te zorgen dat jij de zorg krijgt die jij nodig hebt voor jouw probleem.