Slaap je de afgelopen tijd slecht? Ben je ’s nachts vaak wakker? En ben je hierdoor gedurende de dag vermoeid? Dit is natuurlijk erg vervelend. Wanneer je last hebt van slapeloosheid, kan dit meerdere oorzaken met zich meebrengen. Slaapapneu is gemakkelijk over het hoofd te zien, maar zorgt er voor dat je niet goed kunt slapen. Om vast te stellen of je slaapapneu hebt, kun je een slaapapneu test doen. Komt uit deze test naar voren dat je inderdaad slaapapneu hebt? Dan is het goed om te weten wat te doen tegen slaapapneu.

 Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij er tijdens de slaap sprake is van ademstilstand. Deze ademstops worden ook wel apneus genoemd en duren tenminste 10 seconden. Iedereen heeft weleens apneus, maar heb je vaker dan 10 keer per uur zo’n ademstilstand, dan is er sprake van het slaapapneusyndroom. Je slaap wordt dan ernstig verstoord aangezien je zeer vaak wakker wordt of van een diepere slaap naar een lichtere slaap overgaat. Het gevolg? Je voelt je overdag moe en slaperig. Slaapapneu kan op twee manieren ontstaan. Het kan in de hersenen ontstaan. In dat geval geven de hersenen tijdens het slapen te weinig signaal door naar de ademhalingsspieren. Daarnaast kan apneu door het inklappen van de luchtweg ontstaan. Dan verlies je in je mond en keelspieren spiersterkte waardoor je wang of tong de luchtweg afsluit. Je ademhaling wordt dan geblokkeerd.

 Symptomen en gezondheidsrisico’s

Wat zijn nu eigenlijk de symptomen van slaapapneu? Je kunt slaapapneu aan uiteenlopende symptomen bij jezelf herkennen. Wellicht denk je meteen aan snurken als een symptoom van slaapapneu. Hoewel snurken inderdaad een symptoom kan zijn, hoeft dit niet. Het is zelfs zo dat zo’n 30% van de volwassenen snurkt, terwijl hiervan maar 4% aan apneu lijdt. Enkele veelvoorkomende symptomen van een slaapapneu zijn: hoofdpijn en een droge mond bij het ontwaken, vaak wakker worden ’s nachts, regelmatig moeten plassen ’s nachts, oververmoeidheid overdag,  nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en hartkloppingen. Naast de vermoeidheid die slaapapneu veroorzaakt, verhoogt slaapapneu ook het risico op een aantal aandoeningen. Zo komen hartproblemen en een hoge bloeddruk vaak voor bij mensen met ernstige slaapapneu. Daarom is een vroege diagnose van belang om complicaties te voorkomen.

Tips en oplossingen

En dan vraag je je af: “wat te doen tegen slaapapneu”. Een slaapapneu test kan je al enig inzicht geven in de oorzaak van je symptomen. Het is echter wel raadzaam om je arts te raadplegen en een diagnose te laten stellen. Pas dan weet je zeker dat je slaapapneu hebt. Maar wat te doen tegen slaapapneu? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je apneu te verminderen en je beter te voelen. Zo is het verstandig om roken en alcohol, met name voor het slapen, te verminderen. Overgewicht kan apneu bovendien verergeren, waardoor het dus verstandig is om je lichaamsgewicht in de gaten te houden. Daarnaast kun je het hoofdeinde van je bed iets omhoog zetten en niet op je rug slapen. Tot slot doe je er goed aan om spierverslappende medicijnen, zoals benzodiazepinen, te vermijden.