Als je last hebt van rugpijn, weet je hoezeer die je in elk aspect van je leven kan belemmeren. Rugpijn kan invloed hebben op de kwaliteit en het gemak van eenvoudige dagelijkse activiteiten zoals douchen, een voorwerp van een hoge plank halen, en zelfs slapen. Er zijn echter dingen die je kunt doen om rugpijn te bestrijden. Hier zijn een paar goede tips.

Om rugpijn te helpen voorkomen of verlichten, probeer elke dag te wandelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat wandelen rugpijn helpt verlichten, terwijl het doen van specifieke oefeningen die bedoeld zijn om rugpijn te verlichten de pijn juist kan verergeren. Hoewel je rug pijn kan doen, is het belangrijk om drie uur per week stevig te wandelen om verlichting te krijgen.

Negeer de pijn niet. Als je weet dat een bepaalde activiteit je pijn zal verergeren, doe die activiteit dan niet. Negeren zal de pijn niet sneller doen verdwijnen. Sterker nog, door de pijn heen duwen zal waarschijnlijk tot verdere blessures leiden, waardoor de pijn nog langer aanhoudt.

Maak gebruik van warmtebronnen voor troost tegen rugpijn. In de meeste gevallen wordt rugpijn veroorzaakt door een soort ontsteking en het aanbrengen van warmte zal deze ontsteking verminderen, waardoor meer comfort tegen de pijn geboden wordt. Dit is een heel veilige en effectieve methode om rugpijn te verlichten en is ook heel kostenbesparend.

Zorg ervoor dat je elke dag voldoende water drinkt. Omdat ons lichaam voor zeventig procent uit water bestaat, is het belangrijk dat we gehydrateerd blijven. Water kan je lichaam los en vloeibaar houden in plaats van stijf. Gehydrateerd blijven zorgt er ook voor dat je tussenwervelschijven blijven functioneren als schokbrekers om veel druk van de rest van het lichaam af te halen.

Als je lang zit, houd dan je voeten iets verhoogd op een krukje of op een stapel boeken. Door dit te doen kun je je rug goed uitgelijnd houden en voorkomen dat er druk wordt opgebouwd. Zorg ervoor dat je ook pauzes neemt en train die spieren. Een betere houding kan je alleen door corrigerende voetzolen. De podoloog is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de voeten.

Oefen regelmatig om de kracht van je kern te vergroten. Zorg ervoor dat je je concentreert op je buik- en rugspieren. Neem veel kracht- en lenigheidsoefeningen op in je oefeningsschema om je kern sterk en soepel te houden, wat de kans op het ontstaan van rugpijn in de toekomst verkleint.

Zorg ervoor dat je woon- en werkomgeving veilig is ingericht. Je wilt geen hoop spullen op de vloer hebben liggen waarover je gemakkelijk zou kunnen struikelen en je rug ernstig zou kunnen bezeren. Neem elke dag een paar minuten de tijd en zorg ervoor dat je huis opgeruimd is.

Zwaar tillen

Om rugklachten te voorkomen, moet je niets te zwaar tillen. Vele malen wordt chronische rugpijn veroorzaakt doordat iemand te zware voorwerpen oppakt waardoor zijn rug wordt belast. Je kunt deze pijn vermijden door alleen voorwerpen op te tillen waarvan je weet dat je lichaam, en meer specifiek, je rug, ze aankan.

Als je last hebt van rugpijn, haal dan je koptelefoon tevoorschijn! Studies tonen aan dat muziektherapie invaliditeit door pijn, angst en depressie vermindert. Muziek kan zelfs een klein, onmiddellijk effect hebben op het verminderen van pijn. Doe wat onderzoek om uit te vinden welke soorten muziek het meest therapeutisch zijn.

In sommige gevallen vinden rugpijnlijders dat acupunctuur een goede behandeling voor hun kwaal is. De jury is er nog niet uit over acupunctuur, en het kan iets te prijzig zijn, afhankelijk van hoe beschikbaar het in je omgeving is, maar duizenden rugpijnlijders zweren bij de resultaten van de naalden.

Rugpijn kan uiterst hinderlijk en uiterst ongemakkelijk zijn, en op zijn ergst kan het vrijwel alles wat je doet be├»nvloeden. Met behulp van tips als de bovenstaande kun je rugpijn echter effectief bestrijden en aanpakken en de kwaliteit van je leven herstellen. Laat rugpijn je niet klein houden – wees slim en volg tips als deze. Voor de beste professionelen in podotherapie voor voet- en houdingsproblemen, kan je terecht bij de website van Goessens Podologie.