Voor veel mensen is het heel vanzelfsprekend om dagelijks de deur uit te gaan en onder de mensen te zijn. Maar dit is niet voor iedereen zo. Wanneer je een lichamelijke beperking hebt of te maken krijgt met straatvrees, ligt deze drempel wat hoger. Lang thuis blijven zitten kan zorgen voor een sociaal isolement. Tegenwoordig is er gelukkig een hoop mogelijk om aan huis de juiste hulp te bieden, of het nou gaat om de huishouding, meer gezelschap of psychologische hulp. 

Meer persoonlijk contact 

Zit je vaak thuis en voel jij je hierdoor eenzaam? Spreek dit dan vooral uit en vraag familie en vrienden om regelmatig langs te komen. Het is ook mogelijk om een beroep te doen op een buddy. Deze vrijwilliger komt volgens een vast schema bij je langs, bijvoorbeeld eens per week of eens per maand. Samen kunnen jullie leuke activiteiten ondernemen. Bijvoorbeeld koffie drinken en een spelletje doen of gewoon bijpraten. Als je dat prettig vindt, kunnen jullie ook samen naar buiten gaan om boodschappen te doen in de stad. 

Je woning op orde 

Als je het grootste gedeelte van je tijd in je woning doorbrengt, dan wil je wel dat dit een fijne plek is om te wonen. Lukt het jou niet om het huishouden op orde te houden? Of vind je het lastig om andere zaken, zoals de administratie en de financiën, aan te pakken? Dan is het in dit geval mogelijk om hier hulp voor in te schakelen in de vorm van een coach. Deze specialist inventariseert eerst wat je wensen zijn, vervolgens wordt er samen met jou een plan van aanpak gemaakt. Heb je bijvoorbeeld eens per week hulp nodig? Of zou je liever vaker willen, zoals twee keer per week? De coach geeft je daarnaast ook handige tips hoe jij de genoemde zaken makkelijk kan maken voor jezelf. Deze specialisten zijn online te vinden. 

Online in gesprek met een psycholoog of psychiater 

Nu we het toch over internet hebben, de technologie van tegenwoordig biedt ook een hoop mogelijkheden op het gebied van hulp. Zou je graag met een psycholoog of psychiater in gesprek willen, maar is het niet zo eenvoudig om af te reizen naar een praktijk? Dan kan je ook online hulp krijgen van een psycholoog of psychiater. Het enige wat je in dit geval nodig hebt is een goede internetverbinding. De gesprekken gaan via Skype of FaceTime, je kan de specialist waar je mee praat dus gewoon zien. De sessies wijken verder ook niet af van die in een reguliere praktijk, zodat je de juiste ondersteuning krijgt.