Als u problemen hebt met uw bewegingsmogelijkheden, beperkingen of blessures hebt die u ervan weerhouden om te sporten of aan sport te doen, als u aanpassingen in uw trainingsroutine nodig hebt om aan uw individuele situatie tegemoet te komen, of als pijn u ervan weerhoudt om het leven te leiden waar u van houdt, dan is fysiotherapeutische zorg iets wat u nodig kunt hebben om uw gezondheid weer op de rails te krijgen.

Fysiotherapie is niet alleen bedoeld voor mensen na een ziekenhuisopname of operatie. Veel mensen kunnen baat hebben bij een fysiotherapeut om de hersteltijd van allerlei soorten blessures te verbeteren. Therapie wordt gebruikt om iemands mobiliteit te bevorderen, pijn te verminderen, functies te herstellen en chirurgie en invaliditeit te voorkomen. Fysiotherapeuten beschikken over vele behandeltechnieken en hulpmiddelen om de voor elke patiënt gestelde doelen te bereiken. Therapeutische oefeningen, functionele training, manuele therapie, neuromusculaire re-educatie en voorlichting over zelfzorg zijn enkele van de behandelingsmogelijkheden van fysiotherapeuten die kunnen worden toegepast. Fysiotherapie kan helpen bij acute, subacute en chronische gezondheidsproblemen en kan welzijn en preventie bevorderen.

Tip: Fysiotherapie Doetinchem – Fysioclub.nl

Volgens de World Confederation for Physical Therapy houdt de fysiotherapeut zich bezig met het identificeren en maximaliseren van de kwaliteit van leven en het bewegingspotentieel op het gebied van promotie, preventie, behandeling/interventie, habilitatie en revalidatie. Dit omvat fysiek, psychologisch, emotioneel en sociaal welzijn.”

Fysiotherapie kan een doorbraak betekenen voor mensen die hun sportprestaties willen verbeteren, hun houding willen verbeteren, hun lichaamsbewustzijn willen vergroten voor dansers, hun diafragmatische ademhaling willen verbeteren voor zangers, het risico op vallen willen verminderen, een ergonomische werkplek thuis willen inrichten en nog veel meer.

Wat gebeurt er tijdens een fysiotherapeutisch onderzoek?

Fysiotherapeuten zijn opgeleid om een uitgebreid onderzoek te doen, inclusief een anamnese, om de redenen te achterhalen waarom een fysieke disfunctie en symptomen zich bij een persoon voordoen. Op basis van de bevindingen geeft de therapeut voorlichting en ontwikkelt hij een behandelplan om u te helpen de problemen die tijdens het onderzoek aan het licht zijn gekomen, onder controle te krijgen. Fysiotherapeuten leren u hoe u bedachtzaam kunt zijn en naar uw lichaam kunt luisteren om uw conditie te verbeteren, verdere blessures te voorkomen en pijn te verminderen. De educatieve component is erg belangrijk om de beste genezingsomgeving te bevorderen terwijl kracht en beweging worden bevorderd terwijl uw gezondheid wordt hersteld. Therapeuten zullen u ook laten weten wanneer zij denken dat u door een arts moet worden geëvalueerd voor verder medisch advies, en of u mogelijk beeldvorming nodig hebt, zoals een MRI of röntgenfoto, om er zeker van te zijn dat er geen ernstiger letsel aanwezig is. Een fysiotherapeut kan u ook helpen bij het kiezen van de juiste aanpassingen en apparatuur die u nodig hebt.

Hoe weet u of fysiotherapie werkt?

Bij uw eerste onderzoek worden samen met u fysiotherapiedoelen vastgesteld die als leidraad kunnen dienen voor uw zorgplan. Tijdens de vervolgafspraken kan de fysiotherapeut u begeleiden bij oefeningen en activiteiten, een oefenplan voor thuis opstellen, bekwame manuele therapie geven en u voortdurend voorlichten en feedback geven om u te helpen deze doelen te bereiken. Tijdens de fysiotherapie kunt u ook modaliteiten krijgen zoals warmte/ijs, elektrische stimulatie, koude laser, ultrageluid, biofeedback, MPS (gelijkstroom microstroom met Dolphin Stim Unit) als dit geïndiceerd is om te helpen bij uw aandoening. Bij bepaalde bezoeken zal een heronderzoek/beoordeling plaatsvinden om de voortgang van de therapie te evalueren en de doelen te bereiken.

Uitgelicht: Fysiotherapie Helmond – Fysioclub.nl

De therapeut zal ook rekening houden met uw feedback over wat werkt, en zal vragen wat extra hulp nodig heeft om uw gezondheid en functie te herstellen. Enkele factoren die erop wijzen dat de therapie werkt zijn: afname van pijn, vermindering van symptomen, toename van spierlengte, verbetering van beweging en functie, veranderingen in uitkomstscores, verbetering van kracht en uithoudingsvermogen.

Is fysiotherapie echt effectief?

Een gemeenschappelijk doel van fysiotherapie is om de revalidatiebehoeften van de patiënt aan te pakken door concepten van zelfbehandeling aan te leren om de symptomen te helpen beheersen en om te leren hoe letsel in de toekomst kan worden voorkomen. Fysiotherapie kan nuttig zijn voor veel mensen die herstellen van blessures en disfunctie en tegelijkertijd resultaten op lange termijn bereiken. Fysiotherapie is meer dan alleen een krachtige oplossing voor pijnbestrijding, het kan ook kostenbesparend zijn. U kunt kostbare beeldvorming, injecties, extra doktersbezoeken, onnodige medicatie en chirurgie vermijden als u eerst fysiotherapie probeert. Wist u dat een bezoek aan een fysiotherapeut minder kost dan een MRI-scan?